the-text-of-the-830139-1

CRM? CMS? ERP? CLOUD? Što to sve znači?

Intrigantan ICT svijet prepun je mističnih skračenica čije definicije ponekad još više zbunjuju naše korisnike.

Iz tog razloga odlučili smo napraviti ovaj mali vodič kroz skraćenice iz svijeta ICT-a.

Skraćenice vezane uz software

SW - Software

Sw se u stranoj literaturi i na internetu često može pronaći i označava Software (u prijevodu: program, programska oprema)

CRM - Customer Relationship Management

Ova skraćenica označava programsko rješenje koje omogućava tvrtkama optimizaciju razmjene informacija unutar tima i za pospješenje učinka prodaje proizvoda i usluga. Takva aplikacija često omogućava korisnicima aplikacija kreiranje evidencije korisnika, evidenciju komunikacije s korisnicima, pisanje, dostavljanje i reviziju ponuda prema korisnicima, definiranje radnih zadataka i podsjetnika, a sve je to usmjereno ka povećanju prodaje i povećanju produktivnosti tima. Kao primjer takve jedne aplikacije preporučamo rješenje Soft-CRM.net.

ERP - Enterprise Resource Planning

Poslovanje svakog poslovnog subjekta iziskuje određeni angažman upravnih i rukovodećih organizacija u vođenju poslovanja tvrtke. Zakonska regulativa pojedine zemlje postavlja i neka pravila koja svaki poslovni subjekt mora ispoštovati (porezni obrasci, sljedivost faktura i slično) pa su često takva rješenja zapravo multifunkcionalna i sveobuhvatna kako bi se povećala produktivnost timova koji rade na pojedinim poslovnim procesima, kako bi se zadovoljila i po mogućnosti što je više automatizirala zakonska regulativa, kako bi se upravnom kadru kroz razne evidencije koji operativa bilježi, omogućio pravi uvid u stanje poslovanja tvrtke i time kroz razne analize i izvještaje omogućilo donošenje pravih odluka u pravo vrijeme. Primjer takove aplikacije jest SoftERP.

POS - Point of Sale

To je tehnološko-komunikacijsko rješenje za obavljanje usluge prodaje proizvoda ili usluga (često se takvo rješenje kolokvijalno naziva PC kasa) - koje omogućava izdavanje računa (maloprodajnih, veleprodajnih).

U slučaju da se radi o kompleksnijem rješenju koje osim izdavanja računa i vođenja blagajne omogućava i naplatu kreditnim karticama (CC - Credit Card) - tada zaista pričamo o jedinstvenom informacijsko-komunikacijsko-tehnološkom rješenju.

CMS - Content management system

Sustav za upravljanje sadržajem internet stranica je tehnološko rješenje koje korisnicima (vlasnicima) internet stranica omogućava da na više/manje jednostavan način upravljaju sadržajem internet stranica. Pod upravljanjem sadržajem misli se na upravljanje: kategorizacijom (strukturom internet stranice), člancima i popratnim elementima internet stranice: fotografijama, ključnim riječima, dodacima poput galerija slika, dokumenata za preuzimanje i slično.

Primjer takovog rješenja jest CMS sustav za izradu internet stranica SWCMS naše tvrtke.


Općenite skraćenice iz svijeta IT-a

PC - Personal Computer

PC - Osobno računalo - kolokvijalan naziv za sve ono što danas podrazumijevate "kompjuterom".

Problematika je, naravno nešto dubljeg karaktera jer se danas PC-em naziva svako stolno ili prijenosno računalo, slično kao što se kaladontom, čarlijem ili digitronom nazivaju sve paste za zube, svi deterdženti za suđe ili pak svi kalkulatori. Priča je, naravno nešto složenija, no recimo da je PC svako računalo (stolno ili prijenosno) koje je namijenjeno svakodnevnom radu osoba, dok postoje tu još računala posebnih namjena poput: poslužitelja (servera), terminala i slično.


Internet skraćenice

WWW - World Wide Web

Tehnologija izmišljena prošlog stoljeća, koja omogućava jednostavnu navigaciju sadržajem internet stranica, vjerojatno, ukoliko ste mlađa generacija surfera niste ni svjesni da je koristite svakodnevno.

HTTP/HTTSP - Hyper Text Transfer Protokol / Hyper Text Transfer Protokol

Tehnologija koja omogućava prijenos podataka i informacija s web poslužitelja do vašeg računala.

FTP - File Transfer protokol

Komunikacijska tehnologija za prijenos podataka računalnim mrežama i internetom.

POP3 - Post Office Protokol (ver 3)

Tehnologija koja Vam omogućava pristup sandučiću svoje elektroničke pošte i jednostavno upravljanje istim.

IMAP - Internet Message Access Protokol

Napredniji protokol za pristup i u pravljanje porukama e-pošte, a za razliku od POP3 načina pristupa sandučiću omogućava neke dodatne mogućnosti poput: istovremeni pristup pošto s više uređaja, dijeljenje mapa, pretraga poruka na poslužitelju i slično.

SMTP - Simple Mail Transfer Protokol

Protokol za razmjenu elektroničkih poruka.


Za sva pitanja stojimo na raspolaganju, Softwise tim.