mac-459196

Internet preglednici u Hrvatskoj

Često nas korisnici pitaju koji je browser najbolji... na žalost, na to pitanje nemamo odgovora, a da smo uvjereni da je on 100% točan.

Odabir internet preglednika strahovito je individualna stvar i jako ovisi od navika korisnika internet preglednika.

Što je uopće internet preglednik i čemu služi?


Internet preglednik (ne pretraživač ili tražilica) program je koji Vi koristite za pregled web stranica. To je podosta štura i jednostavna definicija. Sam internet preglednik ili popularno browser, poprilično je složen komad programa koji se, na žalost, s mnogim tehnologijama bori da bi na kraju internet stranicu koju vi želite pogledati, prikazao kako spada, s nekakvim smislom i funkcijom. Postoje mnoge tehnologije koje se koriste u izradi web stranica, od kojih su primarne:

  • HTML
  • JavaScript
  • CSS

a onda i dalje:

  • Flash
  • Java
  • i druge tehnologije

Svaka od gore navedenih tehnologija ima svojih podverzija, koje su evolucijski napredovale sukladno sa mogućnostima računala koje danas koristimo, ali isto tako i sa mogućnostima interneta (prije svega brzine i propustnosti).


U čemu je onda razlika između internet preglednika?


Iako su tehnologije koje se koriste pri izradi internet stranica prilično standardizirane, još uvijek postoje nekakav raskorak oko toga kako pojedini preglednici prikazuju pojedinu internet stranicu.

Postoji nekoliko važnih igrača na području internet preglednika (abecednim redom):

za koje smatramo da su jedini relevantni što se tiće stolnih i prijenosnih računala. Uglavnom, za mobilne uređaje, svaki proizvođač gotovo uvijek isporučuje svoju verziju preglednika (odnosno verziju preglednika koji OS pokreće pojedini mobilni uređaj ili tablet).

S naše perspektive, perspektive onih koji razvijaju web aplikacije, podosta lomimo koplja. Ne zato jer smo nesigurni, već zato što smo u svakodnevnom radu primorani koristiti sve preglednike i primjećujemo da svaki od njih ima svoje probleme, da je svaki od njih najbolji negdje na nekom području dok na drugom kaska.

Kako postoji određena razlika od preglednika do preglednika... ne samo od različitog proizvođača, več i od verzije do verzije.., da svakog pomno i detaljno opisujemo i pojašnjavamo - ne bi imalo previše smisla, ali ono što možemo zaključiti iz statistike posjeta stranicama naših korisnika, još uvijek je u Hrvatskoj najzastupljeniji Mozilla Firefox, iako se taj trend nešto mijenja u posljednje vrijeme gdje je vidljivo da su Chrome i Firefox poprilično ravnomjerno zastupljeni kod posjetitelja stranica naših korisnika.

Ono što možemo reči da su važne i značajne razlike između preglednika:

  • brzina izvršavanja JavaScript programskog koda
  • brzina prikaza elemenata stranice
  • možda najvažniji element: točnost i ispravnost prikazanih elemenata stranice kao i njihov odnos i dimenzije
  • dodatna funkcionalnost preglednika poput: mogućnosti sinkronizacije između profila kod rada na više računala (sinkronizacija bookmarka, historya i slično).

Pratite nas i dalje pa ćemo pokušati u narednom periodu malo detaljnije pojasniti značajnije razlike i problematiku internet pretraživača.


Za sva pitanja stojimo na raspolaganju, Softwise tim.