Što je internet stranica i kako funkcionira?

U današnje vrijeme većina tvrtki ne može zamisliti poslovanje bez internet stranica.

Svi bitni podaci i informacije tako su dostupni „online“, odnosno u bilo koje vrijeme (24/7). No da li ste se ikad zapitali što je to zapravo internet stranica i kako funkcionira?  

Internet stranica je skup stranica (dokumenata kojima se pristupa preko interneta), kao ove koje sada vidite. Internet stranica je ono što vidite na ekranu kada upišete web adresu, kliknete na poveznicu (link) ili navedete upit u neki od pretraživača (npr. google). 

Kada Vam netko daje adresu svoje internet stranice, to se općenito odnosi na početnu stranicu gdje bi trebali saznati koje informacije stranica sadržava. Sa početne stranice pomoću poveznica (linkova) možete doći do drugih dijelova stranice. Internet stranice se mogu sastojati od jedne stranice ili desetak pa čak i stotine stranica, ovisno o tome što vlasnik stranice pokušava ostvariti. 

Stranice mogu sadržavati slike, tekst, animacije i zvuk na jednom mjestu, te omogućuju stalnu dostupnost informacija o proizvodima i uslugama.


Zašto ljudi posjećuju neku internet stranicu?

Za to postoje dva primarna razloga, a to su:

  1. Da bi pronašli informacije koje su im potrebne. Postoje različiti razlozi traženja informacija na internetu, od izrade školske zadaće, provjera stanja na burzi do traženja kontakata pojedine ustanove ili restorana, itd.
  2. Da naprave neku radnju, npr. kupe novi bestseler, preuzmu novu verziju aplikacije ili pak sudjeluju u online raspravi, itd.


Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da ne radite internet stranice za sebe, jer Vi već znate sve informacije vezane uz svoje proizvode i usluge. Internet stranice moraju biti prilagođene posjetiteljima, na način da sadrže sve potrebne informacije te budu sistematizirane kako bi posjetitelj lako pronašao te informacije.


Što se postiže internet stranicama?

  • Dobivate vidljivost na internetu
  • Jednostavan pristup podacima o proizvodima i kontaktima
  • Izvrstan komunikacijski kanal
  • Dostupnost 24/7, i u trenutku kada je trgovina ili poslovnica zatvorena
  • Globalni pristup 
  • Ogroman potencijal
  • Najniža cijena promocije
  • Praktičnost

Web stranica će Vam pomoći proširiti Vaš tržišni doseg.

Internet stranice su vaš prvi kontakt sa potencijalnim kupcima i korisnicima vaših proizvoda i usluga pa je od iznimne važnosti točno, precizno, jednostavno i efikasno prezentirati vašu tvrtku.


Kako internet stranica funkcionira?

Već smo spomenuli da je internet stranica skup dokumenata poznatijih kao web stranice koje sadrže podatke (tekst, slike, audio, video…). Stranice su povezane hipervezama (poveznicama), koje kada se odaberu odvedu korisnika na drugo mjesto. To može biti neka druga podstranica, drugo mjesto na istoj stranici, ili neka druga internet stranica.

Internet stranice su napisane u jeziku koji se zove HyperText Markup Language (HTML). HTML govori internet preglednicima (programi koji služe za pretraživanje interneta, kao što su Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari, i Google Chrome ) koje informacije da prikazuju te u kojem formatu. 

Internet stranice su pohranjene na poslužitelju (serveru), što čini mrežu računala dizajniranih za pohranu web stranica. Pružatelji hosting usluge prodaju i održavaju prostor na poslužitelju. Hosting Vaše stranice na poslužitelju osigurava otvorenost (dostupnost) stranice za javnost.

Ovdje smo naveli samo osnove funkcioniranja internet stranica, ukoliko Vas zanima više o tome možete nas kontaktirati.  

Softwise ima dugogodišnje iskustvo izrade internet stranica, te možemo projekt izvesti od početka do kraja, na principu ključ u ruke.  

U slučaju da imate još kakva pitanja ili nedoumice slobodno nas kontaktirate, Softwise tim.