Poslovanje u oblaku

Poslovanje u oblaku - mogu sve, a nemam ništa

Cloud poslovni model (SaaS - Software as a Service) je novi oblik poslovnog modela koji uvelike olakšava i omogućava velike uštede za male tvrtke i pogotovo početnike.

Saznajte više kako i zašto.

Odabir programskog rješenja nije nikada jednostavan zadatak. Licence su često skupe, sustavi su robusni, zahtijevaju veliki stupanj integracije u postojeću infrastrukturu, potrebno nekakvo poslužiteljsko računalo - koje je opet izvor novih troškova ulaganja u software, ponekad su potrebni zahvati na postojećoj mrežnoj infrastrukturi. Kada smo to sve zadovoljili, tek počinje pravi posao - unos inicijalnih podataka. Što je opet određeni vremenski period koji je potrebno uložiti. Nakon više tjedana i često više desetaka ili stotina tisuća kuna za infrastrukturu + samo programsko rješenje + troškovi integracije rješenja u poslovanje... otkrijete da Vam takvo rješenje iz nekog razloga ne odgovara. Zlo i naopako. Dakako, kod velikih i skupih sustava, uvijek postoji period edukacije o istom rješenju i učenju kako je moguće takvo rješenje primjeniti u svakodnevnom poslovanju u vašoj tvrtki, pa se scenarij gdje ste sve napravili, a da na kraju nešto ne odgovara svodi na minimum.

Kako god da bilo, cijela priča zvuči zastrašujuće, pogotovo za male i srednje tvrtke s nekoliko do nekoliko desetak djelatnika, obrte i često udruge. Da priča ne mora biti takva, govori nam novi poslovni model - računalstvo u oblaku.


Cloud poslovni model


Cloud na engleskom jeziku znači oblak. Sama asocijacija leži u tome da se računalno (najčešće programsko) rješenje koristi na način da nije fizički smješteno na mjestu na kojem ga korisnik treba koristiti. Nema potrebe za infrastrukturom, za skupom računalnom opremom... sve je to uračunato u cijenu najma rješenja gdje dolazimo do pojma SaaS - Software as a Service - što opet znači da je korisniku u cijenu najma uračunat i najam opreme i programskog rješenja i svih ostalih zavisnih troškova - poput na primjer troškova održavanja rješenja.


Kako primjena SaaS rješenja izgleda u praksi


Korisnik Tvrtko Tvrtkić direktor je tvrtke Tvrtka d.o.o. koja obavlja neku djelatnost. Nedavno je pokrenuo tvrtku i naravno, da nije lako u startu sve isfinancirati.

Stoga se Tvrtko može odlučiti za cloud rješenje gdje:   

  • nije potrebna posebna mrežna infrastruktura
       sve što je potrebno je pristup internetu s bilo kojeg računala


  • nije potreban poslužitelj
       svi podaci, sama aplikacija i sve nužno za rad programskog rješenja nalazi se na poslužitelju izvan tvrtke
       
  • su inicijalna ulaganja minimalna
       korisnik Tvrtko plaća opseg usluge koju trenutno želi koristiti
       povećanjem broja djelatnika ili opsega posla, Tvrtko će se odlučiti za plaćanje višeg iznosa pretplate koji će mu omogućiti nove funkcionalnosti
       
  • se može istestirati funkcionalnost aplikacije besplatno
       bez rizika često može i testirati aplikaciju prije donođenja konačne odluke potpuno besplatno kako bi bio siguran da je to upravo rješenje koje zadovoljava njegove potrebe
       
  • nema nepotrebnog gubitka vremena
       na inicijalno unošenje kompletnog trenutnog stanja tvrtke kako bi se vidjeli nekakvi rezultati, već je moguće početi instantno koristiti aplikaciju
       
  • nema troškova održavanja, servisiranja, popravaka, nadzora
       jer je to sve uračunato u cijenu mjesečnog najma


Primjeri u praksi govore da u roku od pola sata do sat vremena, korisnik može početi koristiti takvo rješenje.

Primjer našeg Cloud poslovnog sustava je SoftCRM - CRM rješenje namijenjeno malim i srednjim poduzetnicima. Više detalja o rješenju saznajte na stranicama soft-crm.net.